20 Social Dwellings in El Saucejo / Suárez Corchete

first_img “COPY” 20 Social Dwellings in El Saucejo / Suárez Corchete Spain Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/471007/20-social-dwellings-in-el-saucejo-suarez-corchete Clipboard 20 Social Dwellings in El Saucejo / Suárez CorcheteSave this projectSave20 Social Dwellings in El Saucejo / Suárez Corchete ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/471007/20-social-dwellings-in-el-saucejo-suarez-corchete Clipboard Architects: Suárez Corchete Year Completion year of this architecture project “COPY” CopyHousing, Social Housing•El Saucejo, Spain Housing 2012 Construction:Construcciones Luis Cabeza, S.L., Construcciones José Cano Herrera S.L.U.Construction Budget:937.297,61 eurosCost Per M2:529,37 euros/m2Project Architect:Fernando Suárez CorcheteTechnical Architect:Luis Montes MartínezCity:El SaucejoCountry:SpainMore SpecsLess SpecsText description provided by the architects. As project premises are economy, compactness, dilation of the rear open spaces, and the idea that the external image is that of a single continuous building, not fragmented. A white, smooth, rural wall, is in turn decorated with small squares of a modern trend due to the materials that compose it.Save this picture!Building PlansRecommended ProductsFiber Cements / CementsSwisspearlSwisspearl Largo Fiber Cement PanelsFiber Cements / CementsDuctal®Ductal® Cladding Panels (EU)Enclosures / Double Skin FacadesFranken-SchotterFacade System –  LINEAWoodEGGERWood-based materials in EGGER HeadquartersThe dwellings are coupled in pairs, so that the level difference is addressed with jumps every two units.Each house is designed with a small entrance porch, covered and shared with one neighbor unit. On the ground floor, the kitchen and living room are laid out next to the more intimate backyard. On the first floor are three bedrooms and a bathroom. The master bedroom also opens onto the street, seeking a better adaptation to the popular way of life. The backyard is reminiscent of a “pen” instead of an inner courtyard, although it visually extends into fields. Save this picture!© Fernando Alda The facade openings are framed with large holes, whose shape has an abstract intention of adorning a smooth wall with modern squares, as well as to bridge the level differences every two units.The back of the plot is composed of an earthen courtyard with the possibility of landscaping, very connected to the living room of the dwelling. Save this picture!© Fernando Alda Urban RegenerationEl Saucejo has a large Roma community living in a very deteriorated neighborhood, and the construction of new homes in the neighborhood has been the public administration’s commitment to improve the living conditions and environment.This social housing building for the Roma community is immersed in their peripheral neighborhood, in which the way of life is halfway between traditional housing (with the required minimum quality) and self-constructed huts.Save this picture!© Fernando Alda Construction on the PeripheryIn the periphery, urbanity is diluted, turning wild, vague and ambiguous. We opt to search for the reference, a compact block in white with a great presence from the roads nearby.This site is at the boundary of urban land and agricultural land, acting as visual wall for the peripheral areas and degraded suburbs. We design an integration over the landscape that contributes to more suggestive views of the city hall. Save this picture!SectionConstruction with the EnvironmentThe units open to the backyard facing southeast, and to the landscape, which favors good light and solar heat in the different seasons. By contrast, on the main facade, facing northeast, the openings are small to avoid unfavorable heat gains.Good climatic behavior of the dwellings is guaranteed, so we design adequate cross ventilation from the backyard to the front porch.Save this picture!© Fernando Alda Project gallerySee allShow lessFour Practices Re-Envision Parking in Long Island DowntownsCompetition ResultsMonde & Medias / TVK – Trévelo & Viger-Kohler + NP2FSelected ProjectsProject locationAddress:El Saucejo, Sevilla, SpainLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ArchDaily Save this picture!© Fernando Alda + 12 Share Projects CopyAbout this officeSuarez CorcheteOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingSocial HousingEl SaucejoSpainPublished on February 04, 2014Cite: “20 Social Dwellings in El Saucejo / Suárez Corchete” [20 Viviendas Sociales en El Saucejo / Suárez Corchete] 04 Feb 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogFaucetshansgroheKitchen MixersVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ Fine WoodPartitionsSkyfoldVertically Folding Operable Walls – Zenith® SeriesCultural / SportsPENT FitnessFitness Equipment – BANKA™ Weight BenchSignage / Display SystemsGoppionDisplay Case – B-ClassConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMMetal PanelsTrimoQbiss One in OfficesBricksFeldhaus KlinkerFacing Bricks – Waterstruck VascuWood Boards / HPL PanelsInvestwoodViroc Nature for FurnitureCurtain WallsMetawellFacades – Aluminum Curtain WallsHeatingFocusFireplaces – PaxfocusPatios / TerracesGlas MarteGlass Pavilion – GM Pavillon360More products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more